Hepp! Dagens boktips

Fortsätter på januarilistan!

Ett boktips alltså… då ska jag ge ett ”guilty pleasure”-tips i romancegenren. Den senaste boken jag läste färdigt, nu under jullovet, är Lisa Kleypas Blue-Eyed Devil.

1756703

Den som läst min blogg det senaste året vet att jag blivit väldigt förtjust i Kleypas böcker. Har läst 6 st. (tror jag, tappat räkningen) av hennes 1800-talsböcker under året, men tänkte också prova hennes samtida romance. Snubblade först över Smooth Talking Stranger för något halvår sedan, och gillade den. Insåg sedan att den är del tre om man ser de tre Travis-böckerna som Kleypas har skrivit kronologiskt. Så på hösten läste jag den första i serien (Sugar Daddy) och nu senast den andra delen, Blue-Eyed Devil. Alla tre böckerna handlar delvis om medlemmar i familjen Travis, och alla böckerna är helt omöjliga att lägga ifrån sig. Samtidigt som historierna är riktigt snaskiga så där i såpastil med lyxiga lägenheter, överraskningsbebisar och olyckor, men samtidigt väldigt moderna. Travisfamiljen är en rik familj i Houston, Texas, och det handlar mycket om oljebranschen, även om det är med en modern vinkling (inget Dallas alltså, utan väldigt mycket 2000-tal). Dessutom är flera av huvudpersonerna i böckerna från andra samhällsklasser, allt från ”trailer park white trash” till tråkig medelklass.

Blue-Eyed Devil handlar om Haven Travis, den enda dottern i familjen Travis (och hon har tre bröder), som möter en karaktär som redan dykt upp i Sugar Daddy, Hardy Cates, en underklassgrabb med alkoholiserad far och misshandlad mor. Hardy har däremot gjort en enorm klassresa för han har ambitioner. Haven i sin tur tampas med stämpeln rikemansflicka som får allt hon vill ha, samtidigt som alla vill bestämma över hennes liv. Innan hon träffar Hardy gör hon dock misstaget att gifta sig med helt fel karl, Nick. Och här lyckas Kleypas med något riktigt fint (och hemskt): hon skildrar väldigt realistiskt hur ett förhållande med misshandel kan utvecklas, dvs. normaliseringen av våldet och allt det där. Så i resten av boken tampas Haven med mindervärdeskomplex och rädsla för intimitet. Det är rätt ovanligt för en romancebok att ta tag i det här ämnet tror jag. Samtidigt är det ju lite farlig mark att trampa i när det gäller en bok vars främst syfte är att underhålla… eller får romanceböcker också vara något mer än underhållande? Intressant tycker jag…

Nu ska jag inte säga mer! Läs den om ni har minsta intresse för romancegenren. Det går snabbt i alla fall… kom igenom den på ett dygn ungefär (minus julmatsätande och lite underhållande av barn osv. och jag är en långsam läsare).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s