Hepp! Dagens tv-tips

Den här listfrågan kom mystiskt lägligt… satt precis uppe till kl 1.15 igår och såg färdigt de tre sista delarna av en TV-serie. Men gissar att det inte är ett särskilt fräscht tips, för alla som har tillgång till HBO eller är vana att piratisera saker från nätet har ju redan sett säsong 3 av Game of Thrones/Song of Ice and Fire förra våren. Men inte jag! Jag såg den nu när YLE visade hela säsongen i två sjok, ett i december och ett nu på torsdag. Bandade in dem på vår TV-box (eller vad det nu heter, Soneras har vi), och såg två avsnitt på fredag kväll och tre igår.

Jag klarar ju annars inte av att se en TV-serie då den faktiskt visas på TV mer. Om den går en vardagskväll efter 22 är jag för trött och nattar ofta fortfarande barn. Och är det före 21 monopoliserar ungarna TV:en eller så kan jag inte se något med våld/sex i för då kan de ju se, och blir dessutom extremt nyfikna om det är något jag vill se men de inte får se.

Så jag köper TV-serier på DVD, bandar dem på TV-boxen eller ser på Netflix. Men eftersom att se på en TV-serie innebär att sitta upp efter kl 22-23 så orkar jag inte se så mycket. Har alltså missat i princip allt som folk snackat om de senaste 7-8 åren. Ungefär. Och jag älskar ju TV! Tragiskt. Men TV offras för tid med ungar och tid att skapa eget. Man hinner helt enkelt inte med allt.

Men GoT offrar jag gladeligen nattsömnen för. Den är fullständigt beroendeframkallande som TV-serie. Men nu har jag alltså sett alla säsonger som finns, och det kliar i en att få se nästa säsong. Den kommer i april på HBO och troligen om ett år i Finland. AAARGGHHHH. Får desperationssurfa på imdb och nätet för att tillfredställa suget efter mer… Eller kanske jag äntligen borde skärpa mig och läsa klart Dance of Dragons som jag inte orkat igenom.

Saken är bara den att det var så länge sedan jag läste böckerna att jag inte minns ett dyft av vad som hände i bok 4, och TV-serien lär dessutom gå andra vägar ju fler säsonger som görs. Det här sistnämnda är troligen en bra sak, för böckerna blir rörigare och tråkigare ju längre de kommer. I fyran (A Feast For Crows) hade jag känslan av att det här inte går framåt alls. Medan TV-serien har mycket mer fart och rörelse i handlingen. Och lat och otålig som jag är orkar jag inte riktigt med tanken att läsa typ 1500 sidor text (i Dance of Dragons) för att få veta hur det går. Känner mig mycket mer engagerad av TV-serien.

Ja så nu blev det GoT-nördsnack i det här inlägget. Har lust att ösa ur mig lite mer…

Visste ju att det sk. Red Wedding-avsnittet var på väg, och även om jag visste hur det skulle gå så var det spännande att se. Säsong 3 blir om möjligt ännu mer våldsam och brutal, men samtidigt blir det bara bättre, kanske för att man har hunnit engagera sig i alla figurerna och känna för dem. Det är egentligen ganska otroligt att en berättelse med så många karaktärer och storylines funkar. Det är scen efter scen där handlingen hoppar mellan olika platser och huvudfigurer, och ingen av dessa blir tråkiga. I böckerna minns jag att jag hade vissa favoritfigurer och kapitel (tror det var Tyrions och Aryas som jag väntade mest på), och sedan måste man genomlida de tråkigare däremellan. I TV-serien känns det inte som om man genomlider någon scen, utan allt behövs för att berättelsen som helhet ska komma fram, och också de tråkiga figurerna är intressanta. Så jag lutar mot att tycka att serien är bättre än böckerna. Kan ha att göra med att de tvingats skala bort massor för att det ska fungera på TV, och då tycker jag berättelsen kommer fram tydligare.

Ah, nu måste jag knarka lite information om serien på nätet. Och fick dessutom lust att göra fan art, men det finns knappast tid för det nu… Annars tycker jag att det här är ett fiffigt exempel på fan art till GoT.

2 thoughts on “Hepp! Dagens tv-tips

  1. Vi såg avsnitt 8 igår, men kände att vi inte riktigt orkade med Red Wedding kl 1 på natten. Så vi har två avsnitt kvar. Den här säsongen har varit intressant, nya karaktärer och grymmare än tidigare. Jag har inte läst böckerna, så jag har bara vissa aningar om vad som komma skall.

    • Läste böckerna fär så länge sedan att jag glömt ganska mycket, så lyckas nog bli överraskad ändå! Grät förresten ett par gånger i de sista avsnitten! Har inte gråtit förut i de tidigare säsongerna vad jag minns. Tyder på att de håller på att bli mer känslomässigt engagerande och inte bara chock and awe eller vad man nu ska kalla det :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s