En bra portfolio

Började tänka på det här med hur man ska lägga upp sin portfolio på webben igen i dag. Är med i en grupp på Facebook som handlar om spelbranschen och läste nyss ett mycket intressant inlägg skrivet från arbetsgivarens perspektiv om vad de ser på när de ser på arbetsansökningar till game artist-anställningar. Det är helt enkelt så att portfolion och bilderna man har där är viktigast (också intressant att veta att utbildning eller erfarenhet inte är lika viktigt). Men också att allt är lättillgängligt och att det bara finns med ”bra arbeten”.

Jag tycker det är svårt att veta vilka sidor som är bäst och hur man egentligen ska göra med portfolion när det finns så enorma mängder med alternativ. Själv har jag spridit ur olika typers bilder på olika håll. Men har inte t.ex. byggt webbsidan själv, utan använder alltid färdiga verktyg och plattformer för det. Jag måste bara anta att det är helt ok att göra så också, man söker ju inte jobb som webbdesigner. Huvudsaken är ju att bilderna syns på ett bra sätt på rätt sätt.

Men ännu har jag inte riktigt hittat det perfekta sättet att bygga en hemsida som samlar allt jag gör på ett snyggt och enkelt sätt, för antingen är det fokus på text eller så är det fokus på bildpresentation. Använder nu en wordpressblogg för min personliga hemsida, men har inte listat ut något bra sätt att klämma in mängder av bilder där, så måste länka vidare till andra portfolio-sidor, och det är ju inte bra för det innebär att man tvingar folk att klicka på länkar (vilket de alltså helst inte alls gör). Så måste kanske tänka om med hur jag lägger upp ”hemsidan”. Vill få in mer bilder där. Men vilka? Hur ska jag lägga upp det? Gör ju många olika typers illustrationer, och för att söka till vissa typers jobb vill man ju visa upp vissa specifika stilar och innehåll, men inte kanske precis allt.

Flickr har jag använt länge. Men den har blivit sämre nu efter en uppdatering för något år sedan. Bilder visas inte och den tar tid på sig att ladda osv. Layouten har blivit fulare. Behance och Prosite tycker jag annars blir mycket snyggt, men i dem får jag inte med skrivandet eller erfarenheter som forskare. Testade en ny sajt som heter Strikingly förra hösten, man var inte helt nöjd med den, även om den ser väldigt bra ut på mobil (det är deras huvudsakliga syfte). Tror det bästa vore att lägga om wordpresshemsidan så att den passar bättre till att visa upp bilder (men orka ladda upp allt igen för hundrade gången).

Men pust så det tar tid att fundera på dessa saker, och sedan att faktiskt uppdatera allt.

Kan ni som läser ge lite tips på andra illustratörers/konstnärers hemsidor och portfolier som ni tycker funkar bra (och är snygga förstås också)?

 

2 thoughts on “En bra portfolio

  1. Det finns ju wordpress-format som är avsedda för bildvisning, kunde någon av dem fungera för en portfolio? De kostar ju säkert, som alla snygga wordpress-format gör…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s