Sett mer film! Och funderar på LEGO, konst och kommersialism

På Enhörningen finns nu min recension av Her.

Och i dag var jag med hela familjen och såg LEGO-filmen. Den var ju riktigt rolig och fiffig (fast takten var rätt hysterisk). Läste detta på svt:s webbsida för någon dag sedan (citatet nedan är från artikeln).

Och så nu då, med LEGO®-spektaklet: Där produkten tagit över helt. Där den ÄR filmen. Vi har sett det förut, med ”Transformers”, men detta är så vitt jag vet den första gången som vi dessutom ser ett varumärkes-R i titeln. Det är 100 minuter reklam, direkt riktad till små barn. Dessutom sådan som vi ska betala för, och förväntas recensera.

Min tanke då var: jaha duh? Det känns inte som en så värst djupsinnig observation att säga att LEGO-filmen handlar om ett varumärke och sen vara lite sur över det. Produktplacering skulle jag däremot inte kalla det här fallet, eftersom det antyder att filmen handlar om något annat än själva produkten, och sedan har man synliga märken som placeras i filmen. LEGO-filmen är ju mycket mer av en lek med varumärket, till och med en rätt intressant analys av vad LEGO är och leksakens betydelse.

Och 100 minuter reklam… nja. Alla de barn och vuxna som ser filmen vet redan var LEGO är och har ett intresse för dessa leksaker, men så klart är det ju ett sätt att skapa nya varianter av produkten att sälja. Jag skulle själv definiera ”reklam” på ett sätt som inte riktigt passar på just den här filmen. Men det är ju intressant att gränserna här blir lite diffusa.

Hur kommersiella får leksaker eller filmer vara innan de blir ”varumärken”, ”produkter” eller ”reklam”? Finns det leksaker eller filmer som inte är kommersiella alls? Vad innebär det att ”konstnärliga verk” är säljbara eller är kopplade till konsumtion? När är barns lek för kommersialiserad?

Om man nu ska ge leksaker åt sitt barn, eller se filmer som är animationer av dessa leksaker, så känns det som om LEGO är bland de bättre produkterna. Filmens budskap är dessutom att fri lek och kreativitet är bra saker. Det känns inte helt fel.

Men så klart. Det är plastsaker som förpestar världen. Men är alla plastsaker av ondo? Är de också dåliga när de ger glädje och ger möjlighet till lek? Tycker man kan komma åt ganska intressanta dilemman när det gäller konst, kreativitet och det kommersiella här.

Jag tänker mycket själv på vad det är jag egentligen vill sälja. Jag är i princip tvungen att som illustratör (men också författare, man säljer böcker trots allt) tänka på det, eftersom jag inte kan klara mig utan inkomst. Men vad säljer man åt vem? Måste man alltid sälja något? Finns det andra sätt att tjäna sitt uppehälle? Troligen inte, eftersom jag måste anpassa mig till det kapitalistiska systemet. Fast man kan ju alltid börja odla sin egen mat och bli självförsörjande och bo ute i skogen eller nåt. Förutom att det vill jag nog inte. Och då får man lov att tänka på vad det är för produkter man kan stå för. Produkter som inte orsakar skada, utan snarare sprider något positivt.

Om jag återkommer till LEGO: det är åtminstone en rätt vettig leksak, även om man kan vara kritisk mot hur de efter 80-talet har riktat sin produkt och ”könat” den. Men jag har varit väldigt belåten över att sonen t.ex. gillar LEGO Friends lika mycket som andra serier, och alltså inte verkar uppfatta att den är könskodad och riktad till flickor (eller är den egentligen det? man undrar ju när han inte tycks bry sig, det är fint att han grumlar till mina egna sätt att läsa av världen). Filmen tycker jag har drag av att man försöker tänka lite mindre könsuppdelat. Det finns en tuff hjältekvinna i filmen, men samtidigt antas det att det är pappan och sonen som gillar att leka med LEGO. Men de motar den stereotypen i slutet med att introducera en lillasyster som också leker med LEGO, även om det är Duplo (eftersom hon är liten). Annars är filmen ett ljuvligt kaos av färggranna figurer och stereotyperna liksom slukas av det glada och hejdlösa berättandet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s