Mera om internet

Skrev ju på måndag att jag kände mig frånkopplad från (jobb)verkligheten pga hade varit mindre på nätet under helgen. Och i dag stötte jag på denna debattartikel (som egentligen är ett par år gammal, men alldeles aktuell). Äntligen nyanserat och kritiskt skrivet om vad forskningen säger om ”internetberoende”. Forskningen säger enligt skribenten ytterst lite av värde.

Själv blir jag alltid lite irriterad när någon förbigående dömer ut ymnigt nätanvändande som farligt eller fördummande, eller något liknande. Det är kanske oftast folk som inte gillar att använda nätet så mycket som har den åsikten? Man måste faktiskt inte tycka att det är kul att använda nätet heller (men däremot blir det allt svårare att undvika att använda det för olika vardagsuppgifter).

Gjorde ett test för en tid sedan där man kunde kolla ifall man var nätberoende. Tror det fanns på en svensk dagstidnings webb. Blev störd på frågorna redan från början. Minns inte om testet sa att jag var beroende, tror inte det (men frekvent användare är jag ju). Vad innebär det t.ex. att sköta arbetskontakter via facebook eller e-post? Jo, man måste ju kolla om man får svar, och man måste svara själv. Är det ett beroende? I så fall ett beroende som är lika allvarligt som att vara tvungen att gå till sin arbetsplats för att få sitt jobb gjort och sedan få lön.

Men beroende skulle jag inte säga att jag själv är, för känner inte någon större ångest ifall nätet av någon anledning inte funkar eller om jag inte har tillgång till det (tillfälligt). Särskilt inte om jag annars är ledig och inte måste sköta några ärenden. Lite tråkigt skulle det kanske bli i längden att inte ha någon kontakt till sina kompisar (men skulle väl få börja skriva brev för hand då, och typ ringa… men gillar inte att ringa med telefon).

Måste bara citera ur artikeln (skriven av Daniel Kardefelt-Winther):

Att Europeiska Kommissionens nya rapport om internetberoende antyder ett samband mellan datorspel och internetberoende är inte förvånande, eftersom mätinstrumentets utformning innebär att allt en individ tycker är roligt och värt att spendera tid på – det vill säga alla former av fritidsintressen – kan klassas som potentiella beroenden. Beroendestämpeln har i det här fallet inte någon validitet utan är ett resultat av instrumentets utformning och forskarnas utgångspunkt. Att olika samhällsaktörer har på sin agenda att stämpla vissa fritidsaktiviteter, men inte andra, som beroendeframkallande är mycket märkligt.

Det pågår ingen debatt om bokberoende, sportberoende, festberoende eller musikberoende, men om dessa aktiviteter undersöktes med samma negativa utgångspunkt som datorspel så skulle troligtvis liknande samband hittas.

När blir det roliga ett beroende? Bra fråga! Att det första min dotter för tillfället gör när hon vaknar är att sätta sig i soffan med en bok att läsa (hon ljudar sig genom rubriker med stora bokstäver) det väcker endast stor glädje i mig. Hon verkar tycka att det är roligt, men det finns också en viss besatthet i hennes beteende. Igår när hon äntligen vågade testa på Minecraft på vår PS3 och jag såg hur lycklig hon var, det ger mig faktiskt lika stor glädje. Men jag vet att omgivningen skulle värdera hennes läsande mycket högre. Men de två sysselsättningarna behöver ju inte ta ut varandra! Samma dag pratade hon om hur hon längtar efter att få lära sig spela ett instrument. Igen en fin sak.

Man kommer slutligen alltid fram till att det man gör i livet behöver vara i balans, och att det aldrig är bra att göra en sak så mycket att den sprider sig ut över sådant kroppen behöver för att vara frisk eller sådant individen behöver göra för att fungera i ett samhälle. Jag har svårt att ta till mig det här att vi ska vara extra rädda för nätet, eller för digitala spel. Det finns positiva och negativa sidor av allt – nätet kan både få mig att sitta upp för sent på kvällen och få mig att inspireras att gå ut på promenad och sköta kroppen. Men ska man forska om det så krävs det nog att man är medveten om olika fördomar förknippade med digital eller visuell kultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s