Födelsedag och karriärtankar

Är lite upp i varv av alla Facebook-grattisar! Men i dag blir jag alltså 36. Får se om jag minns hur gammal jag är när någon frågar. Det tog mig kanske ett år att minnas att jag var 35, och nu måste man tänka om igen.

Förresten är det två andra som jobbar med barn- och ungdomsböcker som fyller år i dag märkte jag. Sara Bergmark Elfgren som skrivit Cirkelntriologin och den finlandssvenska illustratören Cara Knuutinen. Så jag kan ju gratta dem också! Båda två har jag ju träffat i olika (och mycket trevliga) sammanhang.

Igår var jag ju på skolbesök i Korpo och pratade om jobbet. Insåg några gånger under mitt snack att jag ju faktiskt hållit på rätt länge nu… första illustrationsjobben gjorde jag i slutet av tonåren, brukar räkna med att jag började 1997, för då gjorde jag det första större betalda jobbet (för en annan arbetsgivare än egen familj eller vänner). Och det är ju redan 17 år sedan… Men så har ju inte karriären gått spikrakt framåt, utan vinglat runt lite här och där. Ibland tänker jag hur det skulle ha varit ifall jag bara satsat helt på illustration från början, verkligen satsat målmedvetet. Jag var väldigt osäker då på ifall det var något jag skulle klara av, hade svår att hitta ”min plats” helt enkelt. Gjorde olika misstag och kom inte in på de utbildningar jag ville t.ex. Men det är egentligen ganska onödigt att tänka på hur saker hade kunnat vara annorlunda. Jag är där jag är nu, och det här är ju en rätt bra plats att vara. Så kanske den vingliga vägen är ganska lärorik trots allt. Och det är omöjligt att veta vad andra val i livet hade lett till.

Men nu! Tillbaka till damtidningsbilder, nästa uppdrag: hur man fönar håret. Och sedan ska jag försöka putsa klart en SF-illustration som är halvfärdig… Och förbereda min presentation på Varjokekkerit i Karis på lördag!

One thought on “Födelsedag och karriärtankar

  1. Pingback: Året 2014 | Kolofont

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s