Fullspäckad vecka

I dag fick jag äntligen vakna utan väckarklocka eller någonstans att åka på morgonen. Men så är det ändå en del jobb jag måste göra i dag, främst pga att bilen ska till verkstad på måndag morgon, och hinner inte göra det jag hade tänkt göra på förmiddagen i fall jag måste ta buss av och an in till centrum. Men orsaken att jag ska in till centrum mitt på dagen är för att jag ska på en timmes ansiktsbehandling som jag fick i julklapp. Man kan ju inte klaga då. Dessutom ska jag passa på att gå in i Marimekkobutiken med mitt presentkort som jag fick till födelsedagen. Om jag fixar undan en del grejer i dag, kan jag alltså ta det lite lugnare imorgon.

Men alltså: himla hektisk vecka har det varit! Har ju lyckats klämma in allt från skolbesök, bokfestprat, miniutställning, ritat SF-illustration (argh den är i ett hopplöst tillstånd, och det stressar mig att jag inte vet hur jag ska gå vidare…), OCH ritat bilder till damtidningen. Ungefär 20-30 sidor redigering hann jag med också. Bra att jag har avslappning att se fram emot i morgon!

Evenemanget i Karis igår var förresten riktigt skoj. Det var inte så mycket besökare på presentationerna (och har dålig koll på hur många som såg konstutställningen, men tyckte att det var lite liv och rörelse där hela tiden, så säkert var det några tiotal?), men det var roligt att prata med dem som var där. Fick intressanta frågor!

Har inte haft många presentationer om illustration! Väldigt glad var jag att få chansen. (foto: Kennet Lindholm)

Under min presentation pratade jag lite om hur det kom sig att jag blev illustratör och inte t.ex. bildkonstnär. Ibland blir jag lite sur på att jag inte lyckades hitta rätt utbildning då i 19-20-årsåldern. Att gilla att måla alver och skogsknytt och vara mer intresserad av att lära sig traditionellt hantverk när man gör bilder var inte pop när jag sökte in till bildkonsthögskolor i slutet av 90-talet. Det kändes dessutom helt främmande för mig att söka in på grafisk design, och knappast hade jag kommit in där heller. Tänk om det hade funnits en utbildning för att bli fantasy/SF-illustratör, eller t.ex. något alls som hade med speldesign att göra. Sådant fanns inte heller för femton år sedan. Tänk om man varit 20 år nu och haft alla dessa nya alternativ. Nu ångrar jag inte att jag sedan blev konstvetare, jag är ju intresserad av det också, men egentligen har jag ju hela tiden suktat efter att få skapa bilder själv. I slutet av min presentation sa jag att det just nu känns som om jag dragit ut en plugg eller en kork (och den korken var konstvetenskapen och akademia), för det känns som om jag har oändligt mycket energi att skriva litterärt och teckna och måla. Men jag är av den bestämda åsikten att det finns lärdomar att hämta i allt, också detta. Det är bara synd att akademia fungerat så hämmande på mig, det borde inte vara så. På universiteten borde det ju tvärtom vara möjligt att tänka fritt, och nytt och utvecklas – inte hämmas… (ganska långt beror det nog på rena sammanträffanden, vem man råkar träffa på sin väg).

Svårt att hänga upp bilder i en rak linje på 30 minuter, haha!

Svårt att hänga upp bilder i en rak linje på 30 minuter, haha! (dåligt mobilfoto av mig dessutom)

Fick dessutom testa ett kortspel i spelhörnan, äta hamburgare på Karis stolthet Serendipity, bjudas på Key Lime pie av Maria och under tågresor och lunchen så fick jag riktigt bra illustrationsidéer till bok 2.

På Serendipity i Karis

På Serendipity i Karis

Maria Turtschaninoff och Vesa Sisättö

Maria Turtschaninoff och Vesa Sisättö

Lyssnade ju också på Maria och Vesa och det var riktigt intressant, bl.a. att höra mer om Marias bok som kommer ut på hösten (Maresi) och reflektioner om fantasy- och SF-författares ställning i finska Finland, svenska Finland och Sverige.

Och ännu en bild ska jag klämma in i det här råddiga inlägget! På fredag kom en tidningsbilaga ut, Vårkultur 2014 med temat barn och böcker och läsglädje. Jag har svarat på några frågor till bilagan:

läsglädjevårkultur

Tycker personligen att det är ett himla snyggt foto på mig (taget av Anna Franck, lite suddigt nu förstås pga inscannad tidningssida). Och är nöjd med mina svar också…

Japp det var nog allt! För i dag…

Men hör upp, för i morgon kommer dessutom något spännande nytt på bokfronten…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s