Grand mistakes

Melankolikbarn re-bloggade på Tumblr och spred till Twitter och jag klickade in och kom till Brain Pickings, och där fanns detta mycket givande citat av Daniel Dennett:

So when you make a mistake, you should learn to take a deep breath, grit your teeth, and then examine your own recollections of the mistake as ruthlessly and as dispassionately as you can manage. It’s not easy. The natural human reaction to making a mistake is embarrassment and anger (we are never angrier than when we are angry at ourselves), and you have to work hard to overcome these emotional reactions. Try to acquire the weird practice of savoring your mistakes, delighting in uncovering the strange quirks that led you astray. Then, once you have sucked out all the goodness to be gained from having made them, you can cheerfully set them behind you, and go on to the next big opportunity. But that is not enough: you should actively seek out opportunities to make grand mistakes, just so you can then recover from them.

Precis vad jag gjort den här våren. Gillar det här citatet, för det ger mig bekräftelse. Ska man åstadkomma något mer betydelsefullt måste man våga riskera att göra bort sig totalt. Det är sist och slutligen inte så farligt att göra bort sig heller, och särskilt inte om man lär sig mycket på vägen… och man kan också vara alldeles ”cheerful” när man går vidare. Ja!

(Och när jag ser andra misslyckas med att misslyckas, alltså inte klara av att erkänna ett misslyckande, brukar det oftast vara ett tecken på djupt liggande osäkerhet, en förvriden självbild och verklighetsuppfattning. Sådana personer har nog inte goda möjligheter att göra varken bra konst eller vetenskap… om man nu återknyter till vad Dennett skriver om…)

2 thoughts on “Grand mistakes

 1. Jag tycker din parentes är det mest intressanta i det här inlägget. För jag har själv funderat på om inte ett slags … ärlighet med vem man är, och öppenhet, är viktigt för att kunna uttrycka sig. Utan det, om du ska tänka ut allting enligt en massa mentala småskurna skrankor, så är du inte nyskapande. Det blir så tungt och besvärligt att få ur sig saker att det inte blir till något.

  Jag har alltid kört med mig själv ganska hårt, försökt hitta den där ärligheten och öppenheten, och många gånger undrat varför gör jag det, varför jag inte kan som så många andra gå med skygglapparna på och liksom ”trivas med livet”.

  Men kanske det handlar om att jag instinktivt vetat att jag måste vara öppen med mig själv för att kunna vara öppen utåt, för att kunna tänka nya tankar, för att kunna skriva. Trots att det är tungt att se sina egna misstag och sina sämre sidor, så ger det i längden – en självkännedom som gör en väldigt fri.

  Men sen kommer det svåra att det är inte heller bra att bli för självkritisk, eller att bara sitta och peta i sina egna misslyckanden. Den balansen är svår.

  Jag har ju nu varit ett halvår på radion, och det är fortfarande så där att jag emellanåt är för missnöjd och emellanåt för nöjd med mig själv. Men blir hela tiden lite bättre på att fatta vad som funkar, och att lyssna på mina inslag med den där neutrala rynkan mellan ögonbrynen. Att jaha jaha där sluddrar jag på ett ord och det ska jag fixa bättre nästa gång.

  • Ja det här var en intressant kommentarroman! Man kommer som vanligt fram till att det är viktigt med balans… alltså att både granska sina egna misstag, men att sedan också släppa dem, eller acceptera dem. Har själv känt mycket ånger över att jag gett mig in i något och lagt år på det, att jag valde att lita på att det skulle lösa sig, när det sedan inte gjorde det. Men samtidigt är det poänglöst att ångra saker alltför mycket, man fattade sina beslut tidigare utan att veta hur det skulle bli, utan all information. Det var en medveten risk. Man kan inte vara för hård mot sitt tidigare jag, den personen visste inte det man vet nu… (och det betyder ju samtidigt att man lärt sig en hel del nytt).

   Lycka till på radion förresten :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s