LinkedIn

Brukar sällan använda LinkedIn, men har en profil där som jag nog uppdaterar. Ibland går jag in och godkänner kontakter, och det är ju helt skoj att hitta folk man känner där. Alldeles nyss började jag titta på vilka förslag de gav på folk jag möjligen känner. Blev nästan hypnotiskt att scrolla ner och ner och ner, och det kom bara mer människor. Många bekanta namn, många helt obekanta. En del sådana människor man senast såg på någon fest för femton år sedan.

Och det var fascinerande att läsa alla arbetstitlar också. Började fundera på vilka typers beskrivningar som är bra eller dåliga, vilka som ”funkar” om man faktiskt söker jobb via det här nätverket. Vad låter seriöst? Sakligt? Vem behöver vara saklig? Vet inte riktigt själv hur jag skulle kunna använda det. Finns massor av folk där som jobbar på sådana ställen som verkar intressanta, men har man någon nytta av att veta att en bekants bekant gör något man är intresserad av? Skulle aldrig våga börja kontakta folk via det här nätverket ändå. I och för sig kan det ju vara bra med information. Jaha den och den jobbar där… intressant. Men så började jag också tänka vad dessa titlar egentligen säger om vad människor arbetar med. Jag vet inte ens vad vissa saker betyder. Och hur kan man veta ifall personen är bra på det hen gör?

För något tag sedan gick jag också med i ett par grupper som handlade om sådant jag tyckte jag behövde lära mig mer om. Men hittills känns de e-postnotifikationer man får från dessa grupper mest som spam. Vissa inlägg verkar desperata, eller tokiga, eller underliga. Varför får jag den känslan? Det känns inte som ett vettigt ställe att ”nätverka” helt enkelt. Vet inte varför det inte känns trovärdigt…

Det enda som jag tycker är nyttigt är de arbetsplatsannonser som jag får tips om. Problemet är bara att det ofta är fel på länkarna, när jag går in på dem så händer ”an unknown error”. Hursomhelst ser jag ju i e-posten att en viss plats har lediga anställningar. Inte för att jag just nu söker något, men det kan ju bli mer aktuellt nästa vår ifall frilansuppdragen tar slut.

Pust. Det är så underligt det här arbetslivet. Känner mig ofta som ett barn när jag tänker på det. Får lust att fråga massor av dumma frågor. Varför gör ni så här? Varför fungerar det så här? Och det här med att ha fast anställning, det känns så främmande. Men ändå borde man sträva efter det, för att det är mer tryggt med en fast anställning (är det??)? Kanske inte så underligt att det känns främmande för mig, eftersom jag aldrig haft en fast anställning. Nåja, nu kom jag bort från ämnet. Inlägget hade ju med min LinkedIn-förvirring att göra…

Vad har ni för erfarenheter av det? Har ni hittat jobb där? Har ni hittat arbetstagare/kontakter där?

3 thoughts on “LinkedIn

  1. Det är mycket i det formella arbetslivet, med kostymer och möten och strategidokument som känns på låtsas. Man undrar om de tror på det själva, liksom. Det är väl därför som jobbansökningar också måste vara på låtsas (”jag är flexibel, stresstålig, van att ha många bollar i luften…”), för att man vill in i låtsasvärlden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s