Författare på Twitter

Jag har ganska exakt precis samma inställning till Twitter som John Scalzi. Här är ett citat ur hans inlägg som jag kunde ha sagt själv när det gäller att använda Twitter som en del av sin arbetsbild som författare:

For all that I am aware of the public nature of my Twitter feed, and that for the large percentage of my followers I exist as entertainment, I don’t generally go out of my way to strategize the commercial application of my Twitter feed as a writer, i.e., how to convert every single follower into a paying customer of my books or whatever. The reasons for this are simple. One, that sort of thing bores the shit out of me. I have things I want to do with my life, but obsessing whether my Twitter feed is selling my work is not really one of them. Two, overthinking that sort of thing makes one’s Twitter feed boring, because you’re not doing it to enjoy it, you’re doing it to manipulate people. Three, I think a lot of the people who do spend too much of their time worrying about how their Twitter feed is working for them give off an unpleasant, metallic whiff of desperation, and why would I want to be or do that?

Förutom att jag nu inte medvetet tänker på att jag skulle vara ”entertainment” (tror inte jag har särskilt mycket ”fan”-följare), utan jag lägger nog tyngdpunkten på att få kontakt med intressanta personer och kanske delta i diskussioner ibland. Visst, att nätverka kan ju förstås leda till att någon extra bok blir såld, men det är väl bara bonus i så fall. Huvudpoängen är att det är roligt att samtala med människor som har liknande intressen, eller att få inblick i vad andra tycker och tänker om världen.

Men de här horderna av amerikanska författare som följer mig och följer man inte tillbaka så avföljer de efter ett tag… jag tänker nog börja ignorera dem, ifall de inte visar sig skriva om sådant som intresserar mig. Jag är rätt ointresserad av att få reklamtweets. Folk som skriver vad de tänker, som ”skapar originellt innehåll” däremot, eller retweetar intressant information, de är värda att följa.

Vad gäller John Scalzis Twitter och blogg: jag följer dem, men orkar inte alltid läsa vad han skriver. Men han har en trevlig, sund attityd, och skriver ibland intressant om den amerikanska fantastikbokvärlden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s