Osäkerhet

Har grubblat på hur bebis ska komma ut nu ett par nätter. Vaknar ju av att behöva gå på toa eller mödosamt svänga mig från en sida till en annan, och dessutom kommer det enstaka hostanfall fortfarande efter förkylningen. Sen ligger man där och funderar och försöker somna om. Och huden kliar dessutom mer på natten.

Alla besvär känns större och jobbigare på natten.

Googlade om hur vändningsförsök av sätesbjudningar går till igår. Bäst information hittade jag på sjukhusets egen sida faktiskt. Kände mig ganska lugn efter att jag visste mer om saken. De kollar till exempel först ifall det alls är möjligt att utföra vändningen (med ultraljud osv.), och sedan får man ännu själv också säga nej ifall det känns obehagligt (för det finns ju risker också, bebis kan bli för påverkad, i allra värsta fall måste de plocka ut hen direkt om hjärtfrekvenser blir dåliga men det tycks vara mycket ovanligt att det blir så). Jag har en stark känsla av att den här bebisen inte kommer att snurra runt, för hen sitter på något vis så… självklart så som hen gör. Troligen är det den lågt liggande moderkakan som gör att hen sitter, som en buddha. (Tack Minna L för den bilden!) Moderkakan har dessutom vuxit runt på vänster sida, den är både lite på framväggen och lite på bakväggen, som en lång pannkaka. Tänker att den är i vägen för bebis att vända sig, eller att huvudet inte ryms där i pannkaksvecken. Mycket skönare att sitta och meditera med rumpan vilandes mot pannkakan.

Om man läser på föräldraforum får man fram väldigt olika erfarenheter om vändningar: vissa har tyckt att det är hemskt, andra inga större problem, även om det inte lyckats, och vissa har ju faktiskt lyckats bra också. De där hemska erfarenheterna tycks alla ha hört ihop med att vårdpersonalen uppfattas ha kört på utan att föderskan vill det.

Sen läste jag också på mer om hur kejsarsnitt görs på ÅUCS (TYKS, Åbo centralsjukhus). Och det enda som stör mig nu med snitt är att man är sängliggande eller måste ta det lugnt så länge efter och att man måste vara kvar på sjukhuset 4-6 dagar. I jämförelse med när A föddes skulle det vara mycket annorlunda. Då var vi bara inne på förlossningsavdelningen och fick åka hem när A var 9 timmar gammal. Jag återhämtade mig också mycket snabbt då. Det är ju fördelen med vaginal förlossning: kroppen är gjord för det och man kan fungera rätt normalt ganska snabbt (fast det ÄR jobbigt att få igång tarmfunktionerna igen…). Operationssår låter väldigt besvärligt. Man kan ju inte tumla runt med de större barnen då (eller de får inte plötsligt hoppa på mig om jag sitter i soffan, vilket händer ibland). Och vilka underbyxor kan man ha ifall det finns ett sår där under magen? Såna här små detaljer grubblar jag på, haha.

Men det hör förstås till människans natur att grubbla om något är osäkert. En del av att förbereda sig. Jag har till och med konstruerat en liten scenario-lista i huvudet, och tänkt på vad som vore bäst-sämst i en skala. Helst vill jag att vändningen lyckas, att bebis hålls kvar med huvudet ner och att förlossningen blir normal. Så klart. På andra plats kommer vaginal sätesförlossning utan komplikationer (det går ju också faktiskt). På tredje plats kommer planerat snitt. Men just nu är tvåan och trean på nästan samma plats… frågan är vilket alternativ som är mest riskfritt och bra för alla inblandade. Och där under bubblar alla riskscenarion där förlossningen börjar men slutar i akut snitt pga olika orsaker. Men i slutändan vill man ju bara att hen kommer ut välbehållen och att jag själv undgår så mycket besvär som möjligt.

Så man får bara vänta och se.

Blir i varje fall glad och nöjd varje gång bebis rör sig och påminner mig om att det är en rätt stor krabat där inne redan och att det inte är långt kvar innan vi ses, hur det än blir. Börjar känna mig färdig för det mötet.

2 thoughts on “Osäkerhet

  1. Lycka till! Det går nog bra. Är man på sjukhus så är man ju under den där förfärliga luppen. Ingenting undgår sjukhusets apparatur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s