I (det patriarkala) fantasilandet

Varit ganska nätfrånvarande ett par dagar. Läste istället nästan en hel bok igår (tillbaka med Kleypas Hathaways-serie, har ett par kapitel kvar i dag) och såg förstås nästa GoT-avsnitt när resten av huset sov. Det kändes som om det avsnittet gick för snabbt. Man skulle vilja se typ 2-3 avsnitt på en gång. Och jag fastnade för helt olika saker än The Internetz: analys av en scen med Jaime och Cersei här, och GRRMs svar här. SPOILERS DÄR SÅ KLART. Blurred lines indeed… Jag kom inte ihåg hur scenen var i boken så reagerade inte alls på någon diskrepans. Så klart var det en vidrig scen, men funderade inte så mycket på den, för tyckte att den passade dessa figurers karaktärer (man blev snarast påmind igen om det sjuka hos dem). I efterhand tänkte jag mer på att jag blev tårögd av Podricks diskussion med Tyrion. Det är sällan GoT gör mig tårögd, och det är lite intressant, för jag gråter annars väldigt lätt. Serien lever mera på chock and awe-effekten hos mig, och inte på att jag skulle bli rörd.

Oj vad skoj det skulle vara att ha en diskussionscirkel av något slag kring serien. För det är helt klart en svår fråga det här med våldet och sexet i den. Varför är det med? När är det ”motiverat” (måste det vara motiverat)? Vad är det som är bra, vad är dåligt? Jag gillar att den hamnar i en gråzon. Tycker inte att en serie blir bättre av att budskapet är tillrättalagt och enkelt. Men inte blir en serie heller bättre av ”provokationsförsök”, överflödigt våld alltså. Samtidigt så är våld och sex ofta just överflödigt i TV och film, men det finns något annorlunda med hur det används i GoT. Nåja. Skrev ju något om saken för något år sedan också. Här är mina gamla tankar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s