Dagens spelrelaterade länktips (och tankar om spel och status)

Om ”Male privilege”. Läs.

Skribenten har en lista på vad som kan ses som manligt privilegium i spelvärlden. Det här tror jag är en blind punkt hos många:

12. I can openly say that my favorite games are casual, odd, non-violent, artistic, or cute without fear that my opinions will reinforce a stereotype that ”men are not real gamers.”

I samband med Lasso-programmet för ett par veckor sedan skrev redaktören Henriksson en artikel på YLE:s webb som fick en del kommentarer, de flesta ganska kritiska. Man kunde diskutera många av dem, men särskilt denna (bara ett utdrag, kommentaren i sin helhet är längre) är ett exempel på just punkt 12 i Polygon-artikeln:

Jag har själv spelat sedan mitten på 80-talet och har spelat igenom de flesta spelen som nämnts här. Det stör mig oresonligt mycket att min huvudsakliga hobby sätts på samma nivå som någons Candy Crush:ande. Det är lite som att använda termen sångare för en operasångare och körsångare. Båda sjunger förvisso och får glädje och utbyte av det, men det är ändå inte riktigt samma sak.

Så klart finns det stora skillnader mellan spel, men både t.ex. Dark Souls och Candy Crush definieras fortfarande som spel. Vissa spel kräver att man har timmar av tid att lägga på dem, att man har råd med rätt utrustning och teknik, att man inte blir avbruten, att man får vara ifred när man spelar. Kanske det är ett privilegium också att man har möjligheten att lägga tid och pengar på sådana spel. Jag har sällan det för tillfället. Det är därför som jag själv spelar mer ”casual” spel för tillfället, eller i varje fall sådana som man kan pausa när som helst, spela på jobbdatorn hemma (mac), och plocka fram snabbt när man har en stund över för spel. Och sådana spel kan faktiskt också ha sina poänger eller goda sidor: de kan ha en unik och innovativ spelmekanik, de kan vara roliga att spela, de kan vara snygga eller tillfredsställande på olika sätt osv. Jag förstår inte varför det ena måste ställas mot det andra, varför det ska störa någon (”oresonligt mycket”, det uttrycker iofs en aningen självkritisk inställning) att man i vissa fall klumpar ihop alla spelare eller spelutvecklare i en kategori. Sedan kan man ju nyansera bilden och ta upp vilka olika spel som olika grupper spelar eller tillverkar. Men att något sätt att spela skulle vara bättre än ett annat… HMMM. Det som funkar bra (är utmanande, utvecklande, underhållande) för en själv är väl alltid det bästa? Själv vill jag inte välja sida: olika sorters spel ger olika upplevelser som kan vara givande på olika sätt. Så klart finns dåliga spel, men dessa finns inte bara inom en kategori av spel utan inom alla. Jag vill inte heller ställa det kommersiella emot det konstnärliga, eller det enkla mot det komplexa.

Vet inte om jämförelsen med operasång och körsång är riktigt lyckad heller (finns ju mer eller mindre professionella utövare av både opera- och körsång, den största skillnaden är ju bara att man sjunger solo eller i grupp…). Men åsikten i kommentaren visar att det finns en rangordning: de spel som för tillfället spelas av fler kvinnor (om jag minns statistiken rätt) har lägre status. Också bland speltillverkare spökar den här rangordningen, dvs. det är högre status att göra stora, episka spel (som ofta ska tilltala målgruppen män 18-35 år), och lägst status att tillverka enkla mobilspel. Just nu diskuteras till exempel free-to-play-modellen ivrigt bland speltillverkare: alltså om den är etisk, eller om den sätter det kommersiella före det konstnärliga osv. Men samtidigt tycker jag att det finns en känsla av att alla är välkomna i spelbranschen i Finland just nu, och att alla sorters spel behövs.

Men som sagt, det manliga privilegiet är inte bakom oss än, det är bara osynligt för dem som har det. Det är bra att det diskuteras, men samtidigt så håller läget absolut på att förändras hela tiden: tack vare diskussionen, troligen mot det bättre (och mer jämställda).

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s