Skolbarnen

A börjar i förskolan* på hösten, och i dag var vi på bekantningsdag. Spännande för henne, men hon klarade det galant. Hon var pratsam och slappnade av så mycket att hon glömde markera när hon ville säga något… Väl hemma fick hon extrem trötthets- och humörsvängningsattack, vägrade äta mellanmål och krävde att få spela Minecraft. Krävde högljutt. Med skrik och desperat gråt. Problemet var att storebror ville spela Rayman. Men de benade ut sin konflikt, och storebror gick med på att spela en nivå först, och sedan lät han syster spela.

Lite stressigt, för själv var jag hungrig och ansträngd. Men försöker tänka att varje konflikt är ett tillfälle för dem att träna på att lösa dem, kompromissa, förhandla, förstå hur man kommer överens… (jag vet inte hur mycket nytta jag gjorde som satt och skrek ”Tyyyst!!” åt dem från matbordet, bra exempel man är ibland…).

Men det kommer bli skönt på hösten när båda ungarna ska till samma hus! Vemodigt nog att A slutar på dagis. Samma dagis som vi varit i kontakt med i åtta år. Allt har funkat så bra där, det är ett ljuvligt dagis. Vi får se ifall nästa barn går där också, för i framtiden kommer dagiset att byta utrymme igen, så man får ju se vart de flyttar och vad som sedan är närmast för oss.

Bebis tog det lugnt igår. Så lugnt att jag måste peta lite på hen för att kolla rörelser. I dag har hen varit lite mer aktiv. Men det är trångt om utrymmet nu. Man tänker att det skulle vara motiverande för hen att trycka ut sig själv snart. På förskolan noterades att A skulle bli storasyster snart. ”Vilken stund som helst”, sa jag och blev lite svettig. Det var smått plågsamt att sitta på en stol som var 30 cm hög också. Man känner sig överdimensionerad. Så där som när man håller i någon miniatyrgrej och känner sig som en jätte. Jag är big mama-jätten nu… måste akta att jag inte slår till folk i ansiktet med magen när jag tränger mig förbi dem när de sitter där på barnbänkarna…

*här i Finland gör man ju skillnad på daghem och förskola, bara en parentes för eventuella svenska läsare

2 thoughts on “Skolbarnen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s