Lite tankar på morsdag

Jag brukar oftast inte fira morsdag. Fanns det ens en morsdag när man var barn? Har inget minne av det… Det är förstås väldigt trevligt att få kort och små presenter av barnen. Och man kan ju ägna sin egen mamma några tankar (men jag tänker på henne dagligen med tacksamhet, så det behövs liksom inte en speciell dag för det en gång om året).

Tycker att det är lite underligt att fira mammor och moderskap, för det är ju något så allmänt, och samtidigt något som kan vara så svårt för många. Det skapar onödiga känslor av utanförskap och massor av ångest. Det är ju ingen självklarhet att man får växa upp med en mamma, eller att man själv är eller blir mamma. Och att vara mamma kan vara så många olika saker, som verkligen inte alltid har att göra med att föda ett barn med sin egen kropp och sedan leva tillsammans med barnet. Att ha en mamma eller inte ha en mamma eller vara mamma själv kan ju också vara djupt ångestfyllt. Inte bara rosor och söta kort.

Men kände igen mig i Marias bloggtext i dag. Jag har en enorm fördel av att ha ett bra förhållande till min mamma. Det enda negativa jag minns från barndomen är när någon var lite smått irriterad (jag på henne, eller hon på mig), och det är ju ens knappast särskilt negativt. Man måste ju ha lite konflikter ibland, för att hitta sig själv och mogna. Och nu när jag själv är vuxen finns det ingen friktion i vårt förhållande alls. Jag hoppas bara att jag kan vara en lika bra människa i förhållandet till mina egna barn. Men eftersom jag har fått en så stor grundtrygghet och bra självkänsla av min mamma (av båda föräldrarna) så tvivlar jag inte ens egentligen på att jag kan föra vidare bra saker till mina egna barn.

Men när jag inser att dagen är svår för många andra, så är det minsta jag kan göra att visa tacksamhet för att den inte är svår för mig. Att det nästan är en obetydlig dag. Och jag tar det säkert för givet att det är så. Bra att komma ihåg när man är privilegierad.

För övrigt: 39+0 veckor i dag. Vi är alltså inne på vecka 40… inte långt kvar tills en ny människa får se sin mamma för första gången.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s