Scratch och Barnhack!

Igår började jag och sonen att lära oss programmering tillsammans. Jag kan ju inte mycket alls (har för tio år sedan lärt mig själv lite html men that’s it). Men nu hittade jag till Barnhack! Och de har alldeles nyligen publicerat en videoserie som introducerar Scratch. Har vetat om Scratch redan förra året, men inte orkat bekanta mig ordentligt med det på egen hand. Men nu med en videoguide gick det hur bra som helst att sätta igång! Vi hade videoguiden öppen i ett fönster och gjorde samtidigt ett första testspel tillsammans i ett annat browserfönster. Man förstod ganska snabbt hur man måste tänka för att använda Scratch och att själva programmet är en introduktion till hur man tänker i programmeringsspråk, men visualiserat i enkla ”block” som man kan flytta runt istället för kod. Och det var mycket roligare för sonen nu också, än när jag tidgare försökt öppna programmet åt honom och lite planlöst klickat runt där.

Här är videoserien.

Så nu är det bara för oss att börja lägga in vår egen sprite Maxbird, som sonen hittat på. Han har också gjort en första bakgrund och lite fiender:

IMG_20140517_190458

Bakgrunden med kanelbullemoln och ett landskap som ser lite ut som savann tycker jag…

IMG_20140519_081617

Älskar sonens tokglada skelettgubbar! Fladdermusen är också söt!

2 thoughts on “Scratch och Barnhack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s