Återhämtning

Endorfinerna verkar ha lämnat min kropp någon gång igår eller natten före, för det värker i hela kroppen nu. Stygnet som jag fick känns av, och alla små sår som inte syddes molar, musklerna och höfterna är stela. Det känns som om kroppen inte håller ihop ifall man inte anstränger sig och rör sig mycket långsamt.

Läste någonstans att efter en förlossning kan det kännas som om man blivit överkörd av en lastbil, eller två. Nja, man skulle ju vara mosad då, men om man använder den liknelsen så är det mer som om en lastbil kört igenom ens kropp. En liten lastbil med 10 cm brett huvud, typ.

Fick nyss förlossningsrapporten från sjukhuset, på svenska (hade redan en finsk version), och tydligen räknar de med att förlossningen tog 4 timmar 40 minuter. En förlossning anses alltså inte ha börjat förrän man är 4 cm öppen, eller då öppningsskedet kommit igång. Jag blev också officiellt igångsatt kl 8.50 på fredag (med ”hinnsprängning”, översätts det verkligen så till svenska?) pga en oidentifierad blödning (vi åkte alltså in kl 13 på torsdag för började plötsligt blöda) och att graviditeten gått så långt. Men hade ju som sagt mer eller mindre regelbundna, svaga värkar redan från söndag kväll. Det var också rätt intressant att se att öppningsskedet var 4 timmar 30 minuter, krystningen 6 minuter och efterbörden 4 minuter. Jag vet inte hur de räknar där heller, för eftersom jag fick oxytocin (igen tyvärr, fick det med första barnet också) så smälte liksom öppningsskedets slut ihop med krystningen och hade själv nästan ingen kontroll över de sista minuterna. En helt annorlunda situation från min förra förlossning, som gick naturligt fram av sig själv, och där jag hela tiden kände att jag visste vad som hände och kunde hantera det.

Samtidigt inser jag att det var nödvändigt att få fart på processen. Både för att jag förlorade blod hela tiden, och för risken att blödningen påverkade barnet. Och sen var jag ju helt utmattad på grund av den långa latensfasen. Så ingen drömförlossning precis. Men jag har ju fått en sådan redan för drygt fem år sedan. Och huvudsaken är ju att alla överlever (jag lyckades nog ha lite dödsångest några gånger under händelseförloppet).

Annars är läget bra här hemma. Amningen funkar bättre, även om det fortfarande är ett pillande med salvor och amningsställningar, och utdrivningsreflexen gör fortfarande ont. Men lilla A ser redan rundare ut. De smala skrynkliga händerna håller på att fyllas ut. Hon är lugn och nöjd för det mesta och magen har inte krånglat särskilt mycket.

Alla tycker att det roligaste man kan göra just nu är att bara få titta på henne och smeka hennes kinder och huvud och små små fötter.

2 thoughts on “Återhämtning

  1. Så fint att läsa om er. Den där utdrivningsreflexen är en underlig en. Varje gång den träder i kraft sveper en helt oidentifierbar ångestkänsla över mej.
    Som en förnimmelse bara och helt utan orsak, mål och mening. Det bara känns obehagligt för en kort stund.
    A ser mycket välmående ut och får säkert allt hon behöver. Hoppas kroppen din blir snällare. Jag var ordentligt fyrkantig i flera veckor. Är det nog ännu också men liksom mer åttkantig nuförtiden. Ha det gott!

    • Intressant med den känslan. Man börjar rinna ut. I början sticker det, sen när man vänjer sig är det som en våg sveper över en… Jo A mår riktigt fint. Och är så lugn. Ska bli intressant att se vilka rutiner hon utvecklar. Hon sov väldigt bra förra natten, trots tre matningar och ett blöjbyte. Eller jag sov i varje fall bra där emellan… tror värken i kroppen började minska.
      Om jag minns rätt började jag känna mig ”normal” någon gång efter 3-4 månader senast. Så där att man känner igen sin kropp igen alltså.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s