Snyggheten (stressen)

Fick ett fint speltips igår av en vän: Monument valley. Spelar det nu på mobilen, och det är verkligen både skönt att spela och ser snyggt ut.

monumentvalleyscreenshot

Estetiskt liknar det både Fez och Sectrets of Raetikon, och så har vi förstås Eschers konst som stark förlaga, särskilt när det gäller själva spelkonceptet. Är nu i kapitel 7 av spelet och till min förvåning är alltså texterna i spelet på svenska. Skulle vara skoj att hitta mer spel som är uppbyggda lite som sagoböcker, eller böcker. Finns det till exempel någon poet som publicerat sina alster som en app? Tycker det vore ett finurligt sätt att komma fram till nya läsare.

Ett inspirerande spel är det i varje fall!

Men snyggheten alltså. Jag drabbas alltid av en kombination av beundran, avund och irritation när jag ser snygg grafisk design (som i spelet ovan). Har blivit lite övermättad av snygga bilder den senaste månaden. Mättnadskänslan kommer och går i vågor, men nu har jag haft Behance-appen på telefonen ett tag, vilket gör att man kan surfa på andras bilder i all evighet (Titta t.ex. på det här projektet. Avunden! Jag vill ju också göra sånt här!). Och de mängder av snygga illustrationer och grafiska idéer som finns där ute i världen. Man blir helt yr. Samtidigt börjar man urskilja trender, kan inte låta bli att kategorisera stilarna och motiven som tycks vara mest populära just nu. Och det blir irriterande. Börjar oroa mig för att jag påverkas för mycket av vad andra tycker är snyggt. Samtidigt blir jag sjukt trött på att se så mycket snygg design. Börjar sakna fulhet, spontanitet, personlighet. Och jag blir osäker på mig själv. Borde man göra så här nu? Borde det jag gör se ut så här nu för att kunna sälja? Varför blir just dessa illustratörer eller designers hyllade? Ändå tycker jag ju själv om en viss estetik och tycker om att se snygga bilder.

Egentligen behöver jag inte oroa mig för att göra något som liknar vad andra gör. För jag lyckas helt enkelt inte med det. När jag gör bilder så misslyckas jag alltid att nå fram till det som min hjärna har listat ut att är snyggt. Det jag gör blir lite skevt och det finns alltid ett okontrollerbart element. Och det är bra. För då blir det ju min personliga stil.

Ska försöka låta bli att känna stress över mängderna av illustratörer och designers (får en känsla av att alla jobbar med detta just nu, men så är det ju förstås inte, man är inne i en yrkesbubbla). Man gör inte det här jobbet för att vara ”bäst”, bli populär på sociala medier eller skapa perfekta bilder som alla älskar. Det är något annat som driver en. Framför allt är det känslan av lycka när man arbetar med det. Känslan av stolthet när man ser på det man gjort, både det lyckade och det misslyckade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s