Tänker på jobb och att sälja prylar

Jag jobbar lite då och då, tänker på jobb desto mera. Drömde en dröm förförra natten som helt klart hade med jobb/bebis-kluvenheten att göra. Drömde att någon placerat mig på en berg-och-dal-bana (jag hade inte valt det själv) och jag hade svindel. Jag satt i en kontorsstol som svävade över ett förortslandskap, höghus, träd, gräsmattor. Var mest rädd för att tappa min iPhone. Samtidigt var det roligt och spännande att flyga omkring i stolen. Mysig stämning. Men inne i mig gnagde tanken om att jag måste skynda hem till lilla A som behöver ammas. Jag hoppades på att hon inte skrek efter mig någon annanstans. Ville vara i berg-och-dal-banan men samtidigt inte. Längtade till barnet.

Det här grunnade jag på igår när jag skulle somna. Jag är med barnet nu. 24/7. Och det är skönt, men fasen vad svårt det är att lägga arbetslivet på paus i den här branschen. Känns som om man missar så mycket. Men det är en illusion: man missar mycket också när man jobbar, för man hinner inte göra allt. Funderade på hur jag ska fortsätta ”min karriär”. Är jag på rätt väg? Vart vill jag? Vad vill jag? Har jag ett val? Sånt.

En sak är i varje fall säker och det är att jag inte kommer att vara på universitetet på ett tag. Är frånvaroanmäld nu i ett år, och det känns väldigt skönt. Däremot längtar jag efter att gå kurser i sånt som jag borde lära mig mer om (som inte haft med min forskarutbildning att göra), som företagande, marknadsföring, programmering, olika typers skrivande, litteraturvetenskap, grafisk design eller produktdesign, 3D-animering…

Ältar också över det här att sälja saker som sin huvudinkomst. Det vore en bra grej att som illustratör kunna sälja bilder och tryck osv. Men jag är så otroligt kluven när det gäller att sälja prylar. Böcker är också prylar. T-shirts med tryck är prylar. Konstverk är prylar. Skulle jag göra något som distrubueras elektroniskt behövs elektroniska prylar för att folk ska kunna köpa det. Det känns fel att göra sig beroende av andras konsumtion.

Men finns det något sätt att göra konst som inte går ut på att sälja prylar? Det mest etiska jag kan komma på är att man blir en skräpredesignare. Då handlar det i varje fall om återvinning. Kanske börja göra alla bilder på gammalt skräppapper?

Tänker mycket på skräpet just nu. De enorma mängderna av saker som flyter omkring i världen och inte gör någon nytta. Man har mycket tid att tänka på sånt när man mest är med en liten som inte pratar ännu. Å andra sidan är jag mycket med de äldre barnen också, och de fyller nog ut mig med allt möjligt. Till exempel sitter femåringen och läser högt konstant. Ur samma bok. Baklänges, framlänges, på i-språket på a-språket på dödspråket på blodspråket på skräckspråket… Okej, nu kom jag av mig. Måste fixa lunch nu.

Puss på beibin.

Bild 2014-08-26 kl. 09.51

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s