Spaning: (bild)konstens framtid

Igår hade jag insomnia och låg och tänkte på konstens framtid. Väldigt osmart av mig med tanke på att bebis sov bra. Hur som helst tänkte jag försöka formulera en tanke som jag säkert haft länge men som jag inte skrivit upp någonstans.

Hela tankekedjan började från att jag surfade runt på svenska fantasyillustratörer. I Fantastisk Podd har vi bland annat Erik Granström som skrivit många rollspel och skriver en episk fantasyserie som utspelar sig i världen Trakorien. Jag har tyckt att han har så himla snygga omslag på sina böcker och hittade bland annat bildkonstnären Joakim Ericsson. Jag snokade runt lite om denne Ericsson eftersom jag var väldigt imponerad av omslaget till Svavelvinter – Världsbok.

Hoppas det är ok att jag publicerar en bild på boken här:

svavelvinter_varldsbok_framsida

Ericsson är ju en mästare på ljus! Jag läste på hans DeviantArt-sida att han länge hållit på med traditionellt måleri (som enligt konstjargongen under hela 1900-talet inte får uppskattning i konstfältet), men nyligen lärt sig digitalt måleri och ska syssla mer med fantasy- och sci fi-illustration nu.

Men så började jag tänka: är det så att konst som produceras till ”nördvärlden” kanske kommer att få högre status än det som skapas inom bildkonstfältet? Min spaning är att popkulturens bilder har ett långt större inflytande just nu än allt som kommer från den exklusiva bildkonstvärlden där bara miljardärer har råd att samla på några enstaka (överskattade?) konstnärers verk, vilket nog känns som en sorts meningslös bubbla. Troligen kommer rika personer att fortsätta sträva efter att visa upp högre status genom att konsumera konst. Men vad händer då många av de som blivit rika kommer från ”nördkulturen” (gillar inte riktigt att använda det luddiga begreppet, men kommer inte på något skarpare just nu)? Kommer de att konsumera ”fine art” eller kommer de att vilja ha oljemålningar med typiska fantasymotiv istället? Bara en tanke.

Jag känner personligen att den konstvärld som inte har mycket med populärkultur att göra är rätt utrotningshotad. Jag tycker i varje fall inte att det finns någon större skam i att välja att inte sträva efter en plats i det konstfältet, utan det är väl lika OK att till exempel vara framstående game art-konstnär eller fantasyillustratör? Eller? Är det här bara det jag ser från mitt begränsade perspektiv, eller är det faktiskt en stor skiftning i vad som har mer status? Var finns egentligen konstens maktcentra just nu?

Spännande tider! Och tänk så mycket som känns annorlunda i jämförelse med 15-20 år sedan…

2 thoughts on “Spaning: (bild)konstens framtid

  1. det här var väldigt intressant. tänker mig att de nyrika som vill befästa sin höga status, inte nödvändigtvis bryr sig så mycket om konst egentligen, utan bara betalar för namnet och så hänger det där. om det skulle råka sid att nån ”nörd” blir rik och hellre vill ha fantasykonst på in vägg, då är hen liksom automatiskt redan lite kulturellt bevandrad och har en specifik smak. det är en stor skillnad mellan dessa två konsumenter, tror jag. (kan ju dra till med de där unga, nyrika mänskorna som jag besökte i lördags – där var det inga fantasy art utan bara gammal bildkonst och traditionellt mossigt. det var liksom helt självklart att dom inte bryr sig om konst ett skvatt, men gärna äger dyra tavlor).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s