Skapa med ditt hjärtas blod

På tisdag gjorde jag några nya bilder till Society6, bland annat en bild som jag tyckte fick en ny betydelse med lite röd färg. Det är en av teckningarna som finns i Bildbindaren, och har länge tänkt att jag ska leka vidare med en del av dem och lägga ut som tryckprodukter.

redpaint

Men igår hände attacken mot yttrandefriheten i Paris. Situationen pågår fortfarande.

Nu fungerar nätet på ett fint sätt: serietecknare och konstnärer lägger upp egna teckningar, tusentals lägger upp texten Je suis Charlie.

Plötsligt fick min bild en annan dimension. Hade först själv tänkt att den symboliserar detta med att skapande är som att måla med sitt eget blod. Men när blodet rinner på riktigt på grund av att satirtecknare trampat på extremisttår… Jag tycker inte själv att det är en bra sak att rita rasistiska karikatyrer*, men den som tecknar har rätt att göra det, fast sen har andra rätten att kritisera det, och i vissa fall är yttranden förstås olagliga (hets mot folkgrupp t.ex.), vilket är upp till domstolar att avgöra.

Men det finns inga ursäkter för att mörda på grund av bilder. Inga alls. Att överhuvudtaget behöva skriva ut det är helt absurt.

Nu betyder min bild att skapande är viktigt, lika viktigt som blodet i våra kroppar. Och även om jag inte själv gör särskilt provocerande konstverk, så tänker man ibland att det inte är så viktigt det här med att skapa. Men det är det. Livsviktigt.

*Nu har inte jag sett allt som ritats på Charlie Hebdo, men det är ju ett faktum att en del satir är rasistisk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s