Flyktingar

Har inte kunnat sluta tänka på flyktingarna som drunknat i Medelhavet. Lyssnade på halva Slaget efter tolv på Radio Vega som handlade om den humanitära katastrofen som alltjämt pågår. Känner att jag inte vet ens nära på tillräckligt om läget, och behöver få reda på mer. Så klart är jag ju medveten om vad det är som orsakar flyktingströmmarna, men bara på ett ytligt plan.

Europa. De vill hit, och här är jag och mår bra. Och solen skiner och det är vår. Barnen är friska nu (utom att ett av dem har pollenbesvär, men det är ju normaltillståndet om våren). Mitt största problem är att jag inte hinner skriva på mitt manus så mycket som jag skulle vilja. Det är ju inget problem.

Och sen finns det massor av människor här som tycker att hit ska ingen släppas in, och som föreslår att vi ska skicka tillbaka folk för här tar de ju våra jobb och är kriminella och blabla. Och vi ska hjälpa oss själva först, sen först de där andra. Och sen använder vi en litania av nedvärderande ord om de där andra, för de är ju knappt människor. Avhumanisering. Men så långt klarar vi inte av att tänka. Vi tänker bara på oss själva, att vi ska fortsätta få ha de bra.

Sen tänker jag på att den texten jag skriver handlar om flykt, på ett avlägset sätt. Men den kommer inte ens nära verklighetens hemskhet.

Och då känns det som jag skrivit hittills så futtigt och oviktigt. Man borde skriva något som har betydelse, eller inte skriva alls.

Och då tänker jag att vad har jag att säga av värde, jag kan inte greppa hur det är att vara i en totalt desperat situation – en situation där man väljer att försöka fly med risk för sitt liv. Jag får lust att bara tystna.

Men att vara tyst hjälper inte heller någon. Det är alltså bäst att fortsätta med sina futtiga försök, och hoppas att det man gör ändå har någon betydelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s