”Semester” och en återfunnen barndom

Jag var hos mina föräldrar tillsammans med alla ungar från torsdag till igår. Hann inte läsa, skriva eller ens tänka på jobb där, så vi kan ju kalla det en semester. På sätt och vis skönt att inte tänka på jobbsaker i några dagar. Tragiskt att jag aldrig hinner läsa. Det var ju ett konstant ståhej med bebis och reda upp konflikter mellan de äldre barnen. MEN hade ögonblick av avslappning då lilla A var ute med sin mommo osv. Hann till exempel se på Interstellar på lördagen. Sen på söndagen bestämde jag mig för att gå och se Mad Max på bio i Åbo. Och det var verkligen som en semester. Har inte känt mig så ordentligt underhållen och avslappnad på länge. Rekommenderar filmen varmt till alla som gillar action och postapokalyptiskt galen fantasy.

En till sak hann jag fixa i Hyvinge. Mina föräldrar har äntligen hunnit scanna in en hel del gamla diabilder från 70- och 80-talen, och där finns foton som jag inte sett på 30 år, eller inte alls sett. Jag lyckdes få dem sparade på min laptop, och nu har jag dem hemma hos mig. Väldigt roligt att se på bilder av sig själv som man inte minns. Min främsta känsla: jag ser ut som alla mina barn. Olika miner, gester, liknar dem alla tre på olika sätt. Så underligt är det. Och att se sina föräldrar yngre än vad jag är nu, eller hur de såg ut i samma ålder som jag är nu. Också mycket mystiskt. Kroppar i tiden… Har inte gjort något alls med bilderna, de kommer rakt ur scannern.

Här kommer några:

IMG_0003

Min mamma! Hon måste vara lite på 20 här. 9-10 år innan jag föddes. Kunde ju vara taget igår av någon trendkänslig tjej med ett instagramfilter på…

IMG_0150

Min mami och jag. Alla mina barn i mitt ansikte.

IMG_0122

Jag måste vara i ettårsåldern här. Finsk strand… möjligen Sääksjärvi. Det ser ut så där.

IMG_0139

Kanske är jag två år här. Har tyvärr inga datum på bilderna… Det är troligen från insidan av vår Lada-bil.

IMG_0015

Treårsdagen (det finns bra ledtrådar i bilden, haha). Jag har minnesbilder från detta. Tror jag. Det kan ju också vara att jag minns bilden. Det är den där rödblå leksaksvagnen jag minns från denna dag. Min bästa kompis var nog enda gästen.

IMG_0029

Kanske fyra-fem år här. Ute på utflykt med min pappas arbetskamrater, men vet inte var. På andra bilder syns klippor och hav. Jag minns vädret. Regn.

IMG_0015 kopia

Undrar om jag kunde läsa på denna bild… är fem-sex år. Jag vet inte när jag lärde mig läsa.

IMG_0066

Det där halvåret i balettskola minns jag bra. Bitar här och där. Omklädningsrummet. Pianot. Vår julshow med tipp-tapp-tomtarna. Dansdräkten som kändes lite obekväm. Jag har tydligen sovit med flätor.

IMG_0031

Cyklar med stor koncentration. Första cykeln.

IMG_0008

Gatorna i Kungälv. Här är jag nog sju. Sommaren före skolan. I bakgrunden min mamma som är lika gammal här som jag är nu. Hon hade sytt klänningen jag har på mig. Och skorna kommer jag plötsligt ihåg nu också. Många minnen kretsar kring kläder och tyger, känslan av dem på kroppen och under fingrarna. Brun hud.

IMG_0084

Jag var mycket ute på båtar som barn. Så fick man så där solblekt hår. Minns det där blå bandet, och minns plastfjädern.

Sen fanns det lite bilder på mig i nioårsåldern också. Men dem tar vi en annan gång.

One thought on “”Semester” och en återfunnen barndom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s