Nu jävlar

Vi bor alldeles nära Pansios flyktingförläggning. Förde dit babykläder i våras. Nu har de en situation där deras utrymmen håller på att ta slut. Eller utrymmet är slut. De har ingen möjlighet att göra annat för de flyktingar som kommit än att lägga ut madrasser, försöka hitta hyresbostäder i närheten.

Människorna som kommit har inget att göra, så om folk vill hjälpa, så behövs olika sysselsättningar, till exempel utflykter till naturen. Jag tänker frenetiskt på vad jag skulle kunna göra själv. Vi har inte plats att bjuda in någon, men tänkte på om jag kunde hitta på något med konst. Vet inte vad. Idéer tas emot!

Det är en katastrofal situation just nu. Miljoner flyr. Bilderna från Macedonien där vanliga människor, vuxna och barn, får tårgas på sig, springer på åkrar, försöker GÅ genom Europa för att hitta trygghet är oerhört sorgliga och knäckande. Jag gråter och försöker igen tänka: vad kan jag göra för att hjälpa?

Samtidigt blir jag helt rasande. Förbannad. Att det finns personer här i det här TRYGGA landet som kallar dessa människor ”livsstilssurfare” (elintasosurffarit), eller protesterar att det ska inrättas flyktingförläggningar nära deras hus. VA? Vilka är ni? Vad är det för fel på er? Är ni mentalt efterblivna? Har ni ingen empati alls?

Jag sökte fram FN:s allmänna förklaring för mänskliga rättigheter (för inte minns jag ju hela), och redan i den första artikeln stöter jag på sådant som helt klart inte uppfylls av det där partiet och deras anhängare. Ids inte ens skriva ut det, ni vet vilka jag menar.

Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap.

Gemenskap, people! I en anda av gemenskap! Att prata om människor i nöd som söker asyl (vilket aldrig är olagligt) som livsstilssurfare eller att avhumanisera dem eller sprida falska rykten och fördomar om kriminalitet och det ena och det andra – det är inte en ANDA AV GEMENSKAP.

Rövhattar.

Och nej, det är inte att utsättas för ”hatkampanjer” om ens fascistiska nazitexter kritiseras och pekas ut som fascistiska nazitexter. Det är inte ens hotfullt. Come on. Vi vet alla att nyspråket och kringelikrokarna bara är till för att ni ska få mer makt.

Jag har svårt att begripa vad som rör sig i nassarnas hjärnor. Tycker de på allvar att de är ”offer”? Hur kan deras verklighetsbild vara så förvriden? Hur kan det vara så att vi måste protest this shit fortfarande?

Men jag kan ju ändå på ett distanserat plan förstå att andra människor har annorlunda världsbilder, men jag kan inte acceptera sådana världsbilder som innebär ett grupperande av människor i olika kategorier, där vissa inte ska få ha mänskliga rättigheter.

Punkt.

6 thoughts on “Nu jävlar

  1. Jepp, jag reagerade precis på samma sätt. Funderar också på vad man kunde hitta på? Kanske just ta ett gäng med o plocka svamp i höst kanske? Kontakta centret och försöka hitta intresserade? Fast sen tänker man: vad ska dom sen med svamp? Då borde man ju ta med dom nånstans och göra svampsås också, eller?

  2. och ja.. med att jag reagerade precis på samma sätt menade jag att jag blir flyförbannad, alltså helt rabiat när jag läser hur vissa finländare reagerar genom att hänga upp varningsskyltar och dylikt. Fucking avskyvärt!! Helt imbecillt alltså. Är det verkligen så att när en krigsgeneration som förhoppningsvis lärde sig något om vad hat och rädsla föder går och dör bort, så finns där en ny generation som inte vet ett jävla uns om nånting?! Frågar mig bara.

  3. Ja! Jag håller så med. Jag önskar bara att alla i hela Europa skulle välja att samarbeta. Och det är så skrattretande så man tänker på hur man i Turkiet, Libanon och Grekland ändå enligt förmåga tar hand om de mängder som kommer dit, och på hur stort motståndet är här, trots att vi har mycket bättre ekonomiska och utrymmesmässiga förutsättningar att hjälpa till.

    Men det är glädjande att märka att många också vill kavla upp ärmarna och hjälpa till. Jag går en kurs för blivande vänfamiljer, ett gäng syriska flyktingar kommer hit i oktober-november. Och vi är JÄTTEMÅNGA på kursen, så många att varje familj kommer få minst två vänfamiljer var. Det gör mig glad, mitt i allt elände.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s