Orka med detta land

Hur ska man orka läsa i sociala medier och i tidningar och i blogginlägg om hur rasismen breder ut sig?

Läste nyss en kommentar av någon, att Sannfinländarna förstört detta land. Så känner jag också, men samtidigt så har jag alltid upplevt Finland som ganska rasistiskt, har har inte heller några nostalgiska fantasier om att det skulle ha varit bättre förr. Det är bara att det inte tycks finnas några spärrar hos folk nu. Genom att de normaliserat rasismen finns det plötsligt allt fler som inte ser något problem med att skrika glåpord efter människor på gatan, eller i bussar, eller skicka dödshot åt dem som inte är ”sanna finländare”. Jag mår illa. Jag har alltid hatat rasism över allt annat. Eller med andra ord: rasism är något som upprör mig väldigt väldigt mycket, och har gjort det sedan jag var barn.

Det är svårt att orka tycker jag. Jag känner en våg av hopplöshet inför mänskligheten, och särskilt det här landet jag är född i, och har bott mest i. Man börjar fantisera om att flytta någon annanstans. Typ till Sverige (tillbaka igen, tredje gången skulle det vara). Ungarna vill ju faktiskt flytta dit, lustigt nog (de tycker att det verkar besvärligt att lära sig finska, och såklart har det en betydelse om man bor i ett land där man omges av sitt eget språk, eller inte). Men saken är den att rasismen blommar i hela Europa, och jag har börjat tycka att Åbo är mitt hem. Det finns kanske inte någon bättre plats, någon annanstans.

Och jag vill inte ge upp, utan vill vara kvar här och påverka. Vara en motkraft, på något sätt.

Små steg tar man varje dag. Hoppas bara att alla de andra som också kämpar mot rasism här (alla på sina egna sätt) också orkar. Annars skulle det nog bli olidligt.

Igår och i dag försökte jag hjälpa lite, genom att designa en logo åt ett projekt som strävar efter att öka förståelse mellan människor, de som bott här en längre tid, och de som nyss satt sina fötter på marken här. Får se när logon dyker upp på nätet. Känns bra att kunna göra något litet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s