Brev till Inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg

Skickade e-post till Nerg i dag. Onödigt att skriva att måttet är rågat, det har varit det länge redan. Fysiska brev till politiker verkar inte ha effekt, och det är oklart hur bra e-post når fram. Men om tillräckligt många skriver, kanske det har effekt.

En irakier jag pratade med på lördag sa att vi är alla som små skedar, om vi skrapar vidare länge så kan vi så småningom bryta igenom den kompakta muren av motstånd. Så fram med alla era små skedar! Här skrapar jag på i varje fall…

Hej!

Nu är det dags för mig att skriva direkt till dig Päivi Nerg. Jag har lärt känna flera asylsökande under det senaste året, några hör nu till mina bästa och närmaste vänner. De har berättat om varför de är i Finland, och personligen ser jag inga hotbilder i att de stannar här – tvärtom har jag sett fram emot en vacker framtid där jag och mina nya vänner lever lyckliga, trygga liv och där vi tillsammans skapar en bra miljö för oss alla att leva i. Ja, eller den vackra framtidsbilden har så gott som suddats ut av mitt eget land, dess regering, Inrikesministeriet och Migrationsverket.

Under året som gått har jag läst flera negativa asylbeslut, och kan inte begripa varför dessa personer har fått negativa beslut. Migrationsverket tror på deras berättelser om personlig förföljelse, men ändå får de inte asyl. Min tillit till den finska migrationspolitiken och byråkratin har rasat samman totalt. Det finns ingen logik i dessa beslut, förutom att man systematiskt försöker göra sig av med människor. Det finns alltså bara en nationalistisk och rasistisk logik. Det känns som om Finland och staten är ett monster. Hur ska jag i framtiden kunna arbeta och leva här, när det är som att bidra till ett system som leder till människors förstörelse?

Varför klarar inte staten och inrikesminsteriet av att skapa en positiv utveckling? Varför skapar ni istället ett brutaliserande samhälle? Varför får jag höra nu av myndighetspersoner att de som vill stanna här utnyttjar vårt system om de vill arbeta och söka uppehållstillstånd på bas av arbete? Eller studier? Varför vill Finland så desperat bli av med dessa resursstarka, fina människor?

Skulle vi ta chansen och satsa direkt på integrationsarbete hade vi många färdigt utbildade unga vuxna här som kan hjälpa med att bygga upp ett bättre Finland. Alla de som jag personligen mött vill ha frihet, trygghet och arbeta hårt för att upprätthålla vårt fina välfärdssystem. De vill leva i ett land som respekterar mänskliga rättigheter. Men nu har de svikits, och jag har svikits. Jag trodde att Finland var ett rättvist land, men nu är vi snabbt på väg att förstöra det. Det är inte dessa människor som kommer från muslimska länder som förstör för oss, DET ÄR VI SJÄLVA. Det är oerhört tragiskt att uppleva inifrån.

Jag har gjort gratis integrationsarbete nu för er i ett år: de irakier och afghaner som jag känner älskar Finland och vill arbeta och bo här. Varsågod, jag jobbar helt gratis, samtidigt som jag driver mitt eget företag med framgång. Dessutom har jag tre barn som jag gör mitt bästa för att uppfostra till empatiska och goda människor. Du förstår, jag tror på att gästvänlighet, vänskap och på att en blandning av kulturer är gynnsamt för både individen och ekonomin på lång sikt. Efter en lång universitetsutbildning har jag lärt mig av historien och sett hur sammanblandning av olika kulturer ofta leder till tidsperioder av utveckling och innovation. Jag har själv redan lärt mig oerhört mycket om världen och livet av mina nya vänner.

Nu skulle vi ha chansen att skapa ett sådant samhälle – varmt, vilt, innovativt, frodigt, ännu mer framgångsrikt.

Men nej. Istället sitter dessa nyanlända personer fast i små rum, sysslolösa, och gnags sönder av oro och osäkerhet. Snart kastas några ut på gatan, och andra tvingas in på flygplan och tillbaka till en farlig tillvaro. Så klart har inte alla som kommit hit asylskäl. En del har inte goda intentioner. Vi som känner asylsökande har en realistisk bild av situationen. Jag har fått höra att folk som ljugit har fått asyl, medan andra vars halva familjer mördats, som hotats, torterats och kidnappats, har fått negativa besked. Också denna enorma känsla av orättvisa håller på att bryta ner både de asylsökande själva och oss som är deras vänner. Vårt system får inte vara ett LOTTERI. Men just nu är det just ett lotteri.

Det sägs att det är som en LOTTO-vinst att födas i Finland. Vi är mycket privilegierade. Jag är privilegierad men jag är också mycket aktiv och försöker förbättra livet för mig själv och för människor i min omgivning. Vi är bra på att arbeta hårt här, och vi har en stark känsla för rättvisa. Vi har råd att hjälpa dessa några tusen som kommit hit. Snälla sluta förstöra mitt land och sluta förstöra mitt och mina vänners liv. Och snälla sluta förstöra mitt hopp för framtiden.

Konkreta förslag:

– Sluta förvränga information om säkerhetsläget i Irak och Afghanistan och stoppa den politiska styrningen av Migrationsverkets beslut, följ de internationella lagarna för mänskliga rättigheter

– Gör byråkratin kring uppehållstillstånd för arbete mycket tydligare och enklare (och sluta diskriminera personer från utlandet)

– Ge personer som fått negativt asylbeslut och papperslösa rätt att arbeta eller grunda företag

Hälsningar

Jenny Wiik

Konstnär, företagare, författare, speldesigner, förälder till tre barn, medborgare, medmänniska

4 thoughts on “Brev till Inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s