Om min första bok Bildbindaren

Bildbindaren är en fantasybok som handlar om 12-åriga Lucina som tycker om att teckna och har en egen blogg. Hon hittar en annan värld genom tecknandet och nätet, och tvingas hjälpa någon som hon egentligen avskyr. Viktiga teman är utanförskap, vänskap och mod.

Här finns mer information om boken.

Och man kan köpa den t.ex. här!

På sommaren 2012 skrev jag så här om hur det var att skriva och arbeta med Bildbindaren:

I oktober 2012 kommer min första bok Bildbindaren ut på Schildts & Söderströms förlag. Det är en fantasybok för ungefär 10 år och uppåt.

Jag började skriva på berättelsen om tolvåriga Lucina Björk för drygt fyra år sedan, men några av idéerna till boken hade kommit till mig redan något år tidigare. Men det var efter att mitt andra barn föddes i slutet av september 2008 som jag kom på att kombinera dessa tidigare idéer och ta steget ut och skriva en bok för barn och ungdomar – att faktiskt slutföra något.

Det tog mig ett och ett halvt år att skriva färdigt första versionen. En lång tid. Mest fick jag ur mig under föräldraledigheten, men när jag fortsatte som doktorand följande år så var det mycket svårare att hitta tid att skriva. Men berättelsen hade då fått ett eget liv. Den krävde att få skrivas, och jag tackade och tog emot orden som kom. Så på kvällar och helger och i stunder som kunde vara allt mellan 10 och 60 minuter klämde jag ur mig resten av texten. När jag väl satte mig vid datorn så kom orden underligt lätt. Det var att komma igång som var svårast, men jag insåg snabbt att jag hade något som inte var så dåligt som det jag försökt mig på tidigare. Den här gången hade jag en berättelse och personer med liv.

På sommaren 2010 läste en vän igenom manuset, och när hon skrev att hon inte hade kunnat släppa texten så kändes det fantastiskt. Jag minns fortfarande den dagen, det var i juli och prästkragar blommade, det var hett och jag cyklade alla 7 kilometer hem med superkrafter i benen. Hon kom också med mycket bra och konstruktiv kritik, och efter en omskrivning (bl.a. ändrade jag från första till tredje person och tog bort en hel del skräp) vågade jag skicka in manuset till Söderströms, förlaget som jag ansåg vara lämpligast. Jag tyckte att deras barnboksutgivning hade en mycket bra kvalitet, och att de verkade ha ett intresse för fantasy för lite äldre barn. Så väntade jag nervöst i två månader. Simmade, försökte skriva på min avhandling, åkte på konferens.

En onsdag i början av september läste jag dumt nog min e-post efter kl 20 på kvällen (det ska man inte göra, får man viktiga mail då så ryker sömnen). Och då hade barnboksredaktören skrivit ett mail där hon uttryckte ett intresse för manuset och ville att jag skulle komma på besök.

Jag var euforisk i ett par dagar. Fick inte mycket vettigt gjort.

Sen väntade jag spänt i två veckor på vårt möte och gjorde illustrationsförslag. På mötet fick jag veta att det krävdes omskrivningar före de antar manuset. Jag fick ett lektörsutlåtande med feedback. Mycket bra saker, mycket kritik. Så var jag smått bedövad i ett par månader. Under årsskiftet 2010-11 gjorde jag första omskrivningen, ändrade riktning på en del saker. I april fick jag feedback igen. Det nya var inte helt bra. Skar bort. Skrev ett stort antal nya kapitel och fogade in nya berättarperspektiv. Nu blev det bättre. Nästa omskrivning var redan på en mer detaljerad nivå. Den lämnade jag in på 2012 års sida.

Att redigera texten har varit mycket roligt, men krävande, eftersom jag också skriver en doktorsavhandling som brödjobb. Men nu börjar vi (”vi” för nu är det ett samarbete med förlaget) närma oss slutet. I juni ska texten vara helt klar. Strax därefter ska de svartvita illustrationerna vara klara. I oktober kommer boken ut.

Boken!

Det är inte något som jag ännu fattat. Jag minns mina dagbokstexter från sommaren 2010 när jag var redo att skicka in manuset. Hoppet ut i det okända. Hoppet att det jag arbetat med skulle nå ut till andra någon dag. Snart kommer den dagen.

9 thoughts on “Om min första bok Bildbindaren

  1. Pingback: En liten berättelse om hur en bok kommit till « Kolofont

  2. Är redan nu så stolt över dig. Du förverkligar det som så många bara talar om; att en dga skriva en bok. De flesta vågar ej ta steget och du vågade. Jag gillar den mörka, liten spännande pärmen. Kram.

  3. Hallå! Och hurra för mera barnböcker. Havet blir så rikt! Att dyka blir ett äventyr! För jag tror ju att böcker kan rädda världen. Inte lite, men mycket.
    Grattis till korallrevet. Ska bli spännande att läsa.

    • Tackar! Och javisst rädda världen, man ska inte skämmas för att vilja bidra med en liten droppe eller kanske till och med en färggrann fisk i havet. Ju mer böcker desto bättre! Något för alla! Mycket för alla! Smygläser och diggar din blogg förresten…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s